Friday, March 27, 2015

facebook သံုးတဲ့လူအေရအတြက္ဟာ သိသိသာသာကို မ်ားျပားလာတာနဲ႔အမွ် privacy ခ်ိဳးေဖာက္ မႈေတြဟာလည္း သိသိသာသာကို မ်ားလာပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ မိန္းကေလးေတြေပါ့။ biggrin ကိုယ္ကေတာ့ ကိုယ့္သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ အေပ်ာ္သေဘာမ်ိဳး ဓါတ္ပံုေတြတင္လိုက္တာပါပဲ။
ဒါေပမယ့္ မသမာသူေတြေၾကာင့္ ကိုယ့္ရဲ႕ ဓါတ္ပံုေတြဟာ မေရာက္သင့္တဲ့ေနရာေတြ ေရာက္ကုန္ၾကပါတယ္။ ဒီေတာ့ ကိုယ့္ရဲ႕ privacy ကို ဘယ္လိုကာကြယ္မလဲ။ ေအာက္ကအခ်က္ေတြကို မဖတ္ခင္ အေရးႀကီးဆံုးအခ်က္တစ္ခုရွိပါတယ္။ဘာလဲဆိုရင္ ကိုယ္နဲ႔ ျပင္ပေလာကမွာ တကယ္သိတဲ့ လူေတြကိုပဲ သူငယ္ခ်င္းအျဖစ္လက္ခံဖို႔ပါ။
Privacy Setting ကို သြားမယ္ဆိုရင္ ညာဖက္အေပၚေထာင့္က စက္သီးပံုေလးကိုႏွိပ္ၿပီး settings >>> Privacy ကေနသြားႏိုင္ပါတယ္။
1. Who can see your future posts? ဒါကေတာ့ ကိုယ္ေနာက္ပိုင္းမွာ တင္မယ့္ပို႔စ္ေတြကို ဘယ္သူေတြျမင္မလဲဆိုတာ ထိန္းတာ ပါ။ျပင္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ Edit ကို ႏွိပ္ၿပီးျပင္ႏိုင္ပါတယ္။
Public, Friends, Only me, Custom ဆိုၿပီး ေ႐ြးခ်ယ္စရာ ေလးခုေတြ႔မွာပါ။
Custom မွာမွ တစ္ေယာက္ခ်င္းစီကို လိုက္ပိတ္ခ်င္ရင္လည္း ရပါေသးတယ္။ ကလိၾကည့္ၾကေပါ့။
2. Review all your posts and things you're tagged in
ဒါကေတာ့ အေထြအထူးမဟုတ္ပါဘူး။ ကိုယ္တင္ခဲ့သမွ် ပို႔စ္ေတြ၊ ကိုယ့္ကို tag ထားတဲ့ပို႔စ္ေတြကို ျပန္ၾကည့္ခ်င္ရင္ Use Activity Log ကို ႏွိပ္ၿပီး ၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။
3. Limit the audience for posts you've shared with friends of friends or Public?
ဒါကေတာ့ အရင္တုန္းက Public or Friends of Friends နဲ႔တင္ထားတဲ့ပို႔စ္ေတြ ဓါတ္ပံုေတြအကုန္လံုးကို click တစ္ခ်က္တည္းနဲ႔ Friends only ကို ေျပာင္းေပးတာပါ။ အရင္တုန္းက Public နဲ႔တင္ထားတာေတြကို မသိတဲ့လူေတြကို မျမင္ေစခ်င္ေတာ့ဘူးဆိုရင္ Limit Past Posts >>> Limit Old Posts >>> Confirm ဆိုရင္ တင္ခဲ့သမွ် အကုန္လံုး Friends မဟုတ္တဲ့လူေတြ ဝင္ၾကည့္လို႔ရမွာ မဟုတ္ေတာ့ပါဘူး။
သတိထားရမွာ တစ္ခုကေတာ့ အရင္အတိုင္း Public ျပန္ေျပာင္းခ်င္ရင္ေတာ့ ပို႔စ္တစ္ခုခ်င္းစီမွာ ျပန္ေျပာင္းမွပဲ ရပါမယ္။
4. Who can send you friend requests?
ကိုယ့္ကို ဘယ္သူေတြ friend request ပို႔ခြင့္ေပးမလဲဆိုတာ ဆံုးျဖတ္တာပါ။
တစ္ခ်ိဳ႕လူေတြဝင္ၾကည့္လိုက္ရင္ add friend မပါတာ ႀကံဳဖူးမယ္ထင္ပါတယ္။ ဒီေနရာကေန ထိန္းထားတာပါ။ Edit ကုိႏွိပ္လိုက္ရင္ ေ႐ြးခ်ယ္စရာ ႏွစ္ခုရွိပါမယ္။
Everyone ဆုိရင္ေတာ့ ဘယ္သူမဆို ကိုယ့္ဆီကို friend requests ပို႔လို႔ရမွာပါ။
Friends of Friends ဆိုရင္ေတာ့ ကိုယ့္သူငယ္ခ်င္းရဲ႕ သူငယ္ခ်င္းေတြကပဲ ကိုယ့္ဆီကို friend request ပို႔လို႔ရပါမယ္။ လံုးဝမသိတဲ့လူက ကိုယ့္ wall ကို ဝင္ၾကည့္ရင္ add friend ဆိုတဲ့ button ကို ေတြ႔မွာ မဟုတ္ပါဘူး။
5. Whose messages do I want filtered into my Inbox?
ကိုယ့္ဆီဝင္လာတဲ့ messages ေတြကို စစ္ထုတ္တာပါ။သူ႕မွာလည္း ေ႐ြးဖို႔ ႏွစ္ခုရွိပါမယ္။Basic Filtering ဆိုရင္ေတာ့ ဝင္လာသမွ် messages ေတြ အားလံုး inbox ထဲကို ေရာက္ပါမယ္။ Strict Filtering ဆုိရင္ေတာ့ ကိုယ့္ friends ေတြက ပို႔တဲ့ message ေတြပဲ inbox ထဲေရာက္ပါမယ္။ ကိုယ္နဲ႔မသိတဲ့လူက ပို႔တာဆိုရင္ Other ဆိုတဲ့အထဲကို ေရာက္ၿပီးေတာ့ Notification တက္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။
6. Who can look you up using the email address you provided?
ဘယ္သူေတြက ကိုယ့္ရဲ႕ email address နဲ႔ ကိုယ့္ကို ရွာလို႔ရမလဲဆိုတာ ကန္႔သတ္ထားတာပါ။
7.Who can look you up using the phone number you provided?
ဒါကေတာ့ ကုိယ့္ထည့္ထားတဲ့ ဖုန္းနံပါတ္နဲ႔ ရွာတာပါ။
8.Do you want other search engines to link to your timeline?
ဒါကေတာ့ google, yahoo, bing အစရွိတဲ့ search engine ေတြကေန ကိုယ့္ကို ရွာရင္ ေတြ႔မလား၊ မေတြ႔ဖူးလား ထိန္းထားတာပါ။
Credit: ေဖ့ဘုတ္ဆိုင္ရာ နည္းပညာမ်ား


0 comments:

Post a Comment